Et køkken er husets hjerte

Hvorfor er køkkenet så vigtigt for os danskere?

Undersøgelser viser, at langt de fleste danskere foretrækker at spise sammen med andre. Vi danskere elsker at samles i husets hjertes, hvor det sociale møder fyldte glas og tallerkner. Det er der, de gode samtaler finder sted, og derfor er vi også begyndt at tænke på køkkener anderledes. Engang var køkkenet forbeholdt den, der havde ansvaret for maden, og gryderne kunne stå og syde i fred, mens de gode samtaler fandt sted i rummet ved siden af. I dag kombinerer man det hele på en gang ved at skabe køkken alrummet. 

Det er særligt aftensmaden, som er måltidet, der samler danskerne. Selvom det ikke er alle, der spiser sammen med andre til dette måltid, så er det størstedelen, som ønsker det. Det er også en ting, som corona epidemien har haft indflydelse på, da flere og flere vægter højt at spise med andre og inddrage det sociale aspekt i et måltid. Man har altså fundet ud af, at det sociale samvær og fællesskabet er vigtigere, viser statistikker. Der er nemlig mange flere sammenlignet med før corona, som er uenig i udsagnet om, at de foretrækker at spise alene. 

Forskellen på unge og ældre

Det er ungdommen, som har førertrøjen i statistikker, når det kommer til at ville prioritere det sociale i køkkenet og vil have et køkkenalrum. Der er flere ældre, der foretrækker et separat køkken, hvor det sociale skal foregå inde i spisestuen. Derfor er der noget, som indikerer, at fremtiden ligger i det sociale køkken, når forskellen ses blandt yngre og ældre. 

Et andet sted, hvor ungdommen skiller sig ud sammenlignet med de ældre, er i forhold til bæredygtighed, for her er det også de unge, som foretrækker at prioritere bæredygtighed. Men helt overordnet foretrækker de fleste danskere et funktionelt køkken, hvor holdbarheden og kvaliteten er gældende.

Du kan helt selv designe ud fra dine prioriteringer

Der er rigtig mange valg, som skal tages, når man skal vælge et køkken. Det handler ikke kun om, hvilket udseende køkkenet skal have. Man skal både forholde sig til pris, kvalitet, bæredygtighed, design og materialer. Men heldigvis findes der køkkenfirmaer, som giver kunderne mulighed for at udvælge delene til køkkenet individuelt, så det bliver lige efter, hvad du har forestillet dig. Hos Rotpunkt i Hillerød kan man finde eksempler på deres hjemmeside, men du kan også i deres butikker få hjælp af en faglig medarbejder, som kan rådgive dig på vej til dit drømmekøkken. Måske er det ikke så usandsynligt, at du kan få lige præcis det drømmekøkken, du ønsker dig, hvor det sociale aspekt er grundfæstet i designet.