Skal man vælge træpiller eller energikoks?

Træpiller og energikoks – Effektivt, billigt og miljøvenligt

Hvilket brændsel skal du vælge?

For mange er det svært at finde hoved og hale på det hele, når der skal vælges, hvilket brændsel der gør sig bedst. Dette gælder også for mange forhandlere, da det kan være svært at finde god og brugbar information om, hvad de forskellige typer brændsel er, og hvad de indeholder. I og med at der hele tiden bliver større fokus på produkter, der er gode for miljøet, er det også disse typer produkter, som diverse forhandlere efterhånden handler mest med. Derfor vil der i denne artikel udelukkende være fokus på to af de mere anvendte produkter, som begge gør sig rigtig gode for miljøet i forhold til en lang række af forskellige brændselstyper.

Træpiller

træpiller

Denne type brændsel er en af de nyere produkter inden for ikke-fossilt brændstof. I princippet er der tale om ganske almindeligt træ, men træpiller er et helt nyt format af træet, som altså er en anderledes måde at bruge træet til brændsel på. Træpillerne fremstilles af spåner og savsmuld, som bliver varmet op til 70 grader celsius. Der bliver frigjort nogle stoffer i træet ved denne temperatur, som fungerer på samme måde som lim, som dermed danner et bindeled i træet, når det bliver presses sammen, og derefter bliver til træpiller. Der er derfor tale om et fuldstændig rent produkt, der ikke frigiver skadelige stoffer, når det brændes.

Det træ der bliver anvendt i fremstillingen, kommer oftest fra rester af produktioner i træindustrien samt fra træ, der ender på genbrugsstationer. Fremstillingen og brugen af træpiller løser dermed en lang række af affaldsproblemer, og er 100 % CO2-neutralt. Dette skyldes, at dét CO2-udslip der finder sted i forbindelse med forbrændingen, er svarende til den samme eller en mindre mængde af den kuldioxid, som træet – der blev anvendt i fremstillingen – optog under sin vækst. Derudover efterlades der en mængde aske efter forbrændingen, som kan bruges som gødning.

I Danmark er der visse regler, der sikrer, at træpiller der fremstilles i Danmark maksimalt indeholder 1 % affaldsstoffer, og du kan derfor med god samvittighed bruge træpiller.

Energikoks

Energikoks er én af 4 typer oliebaserede koks, som går under den fælles betegnelse, petroleumskoks. Udover energikoks er også Tigerkoks, Unikoks og Superkoks.

Dette produkt er et affaldsprodukt fra fremstillingen af olie. Energikoks har en utrolig høj brændværdi, hvilket gør til et fremragende produkt til opvarmning af hus. Men grundet den høje brændværdi skal forbrændingen overvåges nøje, da en overophedning af varmesystemet kan finde sted.

Vi anbefaler derfor, at du stater med at fyre op med træ, og derefter tilfører energikoksene til forbrændingen. Det bedste resultat vil du få ved at tænde op med træ og papir, indtil at det har givet et fint glødelag.

Når du har gjort dette, ryster du nænsomt overskydende aske væk, hvorefter der kan åbnes helt op for underluften i et par minutter, hvilket vil få glødelaget til at blusse op igen. Den øverste ventil skrues ned, så den står en halv omgang åben. Herefter opretholdes ventilen i positionen indtil, at forbrændingen er stoppet. Herefter styres forbrændingen blot med underluften fra askelågen.

Det tager som regel 10 minutter for koksene at gløde op, hvorefter du igen tilfører et ekstra lag. Laget skal være af en tykkelse på 10-12 cm., da det vil give det bedste resultat.

Det er ekstremt vigtigt at huske at skrue ned for luften, da ovnen risikere at blive rødglødende meget hurtigt, hvilket i værste tilfælde kan resultere i, at ovnen bliver totalskadet.

Energikoks har en lang række fordele. Det er en energibesparende – og dermed miljøvenlig – samt en meget prisbesparende opvarmningsmetode.